Opknappen oud stationsgebouw roept heel wat vragen op

Nieuwe Meerbode, 22 november 2006

”Twee jaar geleden was er nog niets aan de hand en nu dit?“

De Ronde Venen - ”Ik ben niet verrast, maar wel zwaar teleurgesteld”, zo begon Jan Willem Koedam bij het agendapunt beschikbaar stellen van 102 duizend euro door de raad voor het verrichten van achterstallig en noodzakelijk onderhoud ten aanzien van het oude stationsgebouw aan de Rondweg, het pand dat twee jaar geleden door de gemeente gekocht is en waar nu een coffeeshop gevestigd gaat worden. “Wij hebben u twee jaar geleden, bij de aankoop van dit pand, al verteld dat het pand eigenlijk een bouwval was, dat het in een vreselijke staat van onderhoud verkeerde. Dat alle bedradingen niet deugden, dat de badkamers bouwvallig waren, de kozijnen, kortom ons inziens was het een bouwval. Maar nee, het toenmalige college ontkende alles. Er was niets aan de hand. Hoe kan het dan dat nu, net twee jaar later, de boel dusdanig gevaarlijk is dat er snel voor ruim honderdduizend euro aan verspijkerd moet worden? En volgens mij ben je er daar niet mee hoor. Als je eenmaal begint, kom je nog veel meer tegen en dan…”, aldus Jan Willem Koedam.

Voor coffeeshop?
Hendrik Palm van de ChristenUnie hoopte dat dit onderhoud niet te maken zou hebben met het feit, dat de gemeente dit pand ging verhuren voor een softdrugs coffeeshop. “ik hoop echt dat dat niet het geval is”, zo zei hij. “Ik heb namelijk ook gehoord dat er nogal wat weerstand is van de bewoners die straks dan boven een coffeeshop wonen. Of is het daarom dat het pand nu opeens moet worden opgeknapt?” Bert van Broekhuijsen was het helemaal eens met Koedam en vroeg zich net als Palm af of dit op verzoek was van de huurders of van de coffeeshop huurder. Cees Houmes D66 speelde even wethouder en gaf alvast antwoorden op de vragen van zijn commissie collega’s: “Bij de aankoop van het pand zal het wel in de aankoopprijs gescheeld hebben dat het pand in zo’n staat was. En de huidige huurder heeft er toch recht op in een beetje redelijk huis te wonen, plus dat het geheel dan ook weer een betere uitstraling krijgt”, aldus Houmes. De fractie van de VVD had weinig te vragen. Zij hadden hun vragen al schriftelijk gesteld, daar antwoord op gehad en ze waren daarover tevreden. (dat is nog eens transparant naar de burgers toe, red).

Wrang
Ook Toine Doeze vond deze handelswijze niet zoals het hoorde: “Het geeft mij ergernis. Als ik het nu goed begrijp hebben we dus al twee jaar mensen, huurders van ons, in een gevaarlijk bouwval laten wonen, een onbewoonbare woning. We zijn dus een slechte huisbaas geweest. Het had eervoller geweest als we dit direct twee jaar geleden hadden gedaan. Nu kunnen we niet anders meer. Nu staan we als het ware voor het blok.” Wethouder Ingrid Lambregts was het eens met Houmes: “We hebben toendertijd een prijs betaald voor de staat waar het in verkeerde. Wat we precies met het pand gaan doen in de toekomst weten we nog niet, maar zolang er mensen in wonen zullen we het in een acceptabele staat moeten houden. Het is nu onveilig. Dit is het minimum wat er moet gebeuren”, aldus de wethouder. Wethouder van Breukelen liet nog ongevraagd weten dat het eenmonument was, een gemeentelijk monument.

Doelbewust
Koedam voelde zich duidelijk belazerd twee jaar geleden. “De prijs betaald in de staat waarin het toen verkeerde? De wethouder zei toen op mijn vragen over de staat van dit pand dat het in goede staat was. Dat er niets aan de hand was. Kijk de notulen maar na. Die wethouder heeft toendertijd dus gelogen. Daardoor hebben we dus twee jaar lang twee mensen in een onveilig pand laten wonen. Is dit doelbewust gebeurd of is het onwetendheid. En dan…. Een monument? Nou dan mag er zeker wel heel wat geld in worden gestoken. En een betere uitstraling, zoals Houmes zegt? Nou vergeet het maar, een likje verf knapt deze bouwval niet meer op”, aldus Koedam. Bert van Broekhuijsen begreep Koedam helemaal, “maar”, zo zei hij, “we staan voor een dilemma. Nu niets doen betekent een andere woonruimte zoeken voor onze huurders en dan moet je weer wat doen met anti-kraak. We weten nog niet wat er in de toekomt met dit pand gaat gebeuren, dus we moeten nu wel. Ik ben het met Koedam eens dat het water naar de zee dragen is, maar we kunnen niet anders. We staan met onze rug tegen de muur.” Toon van der Meer van VVW tenslotte: “Ik zie het alweer gebeuren. Nu een ton investeren, dan beginnen ze en komt er nog wel een tonnetje bij.” Wethouder Lambregts zag dat niet zo: “Ik denk dat we hier dan weer drie jaar mee doorkunnen.” De raad zal donderdag 30 november het laatste woord hebben, maar aangezien het een hamerstuk is...